torstai 9. huhtikuuta 2009

Hyvää pääsiäistä tai lomailkaa muuten vaan

Monet ovat eronneet kirkosta, monet ikätoverini ja jopa minä itse odotan suuresti sitä päivää kun vanhemmat suostuvat paperit allekirjoittamaan tai sen saa itse tehdä. Riippumatta siitä, onko kirkosta todella erottu vai ei, yksi syy on se, ettei haluta kuulua johonkin, joka edustaa jotain sellaista, mihin ei itse usko. Tähän samaan sitten sanotaan, että uskonnollisissa juhlissa - joulussa ja pääsiäisessä - ei ole Minulle mitään uskonnollista. Koululaisen suurin toive, lomaa ympäri vuoden!

Joulun alla muutin pois vanhemmiltani ja aattona järjestelin tavaroita täällä huoneessani ja illalla kävin vanhemmilla syömässä sekä osallistumassa pikkuveljen juhlahetkeen, taas kerran nääin paljon lahjoja. Ja minulle ne antoi paistinpannun?

En vieläkään ole saanut kaikkia muuton jälkeen purkamatta jääneitä tavaroita mahtumaan, se onkin ehkä nyt tämän pääsiäisen tehtävä, kevätsiivouksen ohessa. Ihan hyvin voin siivota kämpän lattiasta kattoon, kun toinen kämppis on reissussa ja toinen töissä, onhan tässä lomaa ja tulee huono omatunto ellei jotain tee. Pääsiäisen uskonnollisuudet on taidettu hoitaa virpomisella pikkuveljen kanssa, joka kylläkin oli pukeutunut Harry Potteriksi.

Ei se keneltäkään pois ole, jos joku kirkkoon kuulumaton haluaa osallistua kulutushysteriaan pääsiäisen alla ja syödä kymmenittäin suklaamunia, itse saatan ehkä vieläkin sortua siihen Mignoniin, jota en koskaan lapsena saanut vaan vasta parina viimeisenä vuonna omilla rahoillani.

Toinen yleinen syy eroamiselle on se, että näille uskonnon tunneille ei vain haluta osallistua, jos tarjolla kuitenkin on jossain päin koulua samaan aikaan itselle paremmin soveltuva vaihtoehto. Siihen päivään asti kun täytät 18, saavat vanhempasi päättää, saatko koulussa uskonnon vai ET:n opetusta sillä yksinkertaisella valinnalla, allekirjoittavatko eropaperisi. Kirkkoon kuuluva ei saa jättää osallistumatta uskonnollisiin tapahtumiin, esim. aamunavaukset, joulu- ja pääsiäiskirkot sekä meillä yläasteella kävi esiintymässä gospel-yhtye jostain päin Suomea.

Siinä ei siis ole mitään väärää, että kirkkoon kuuluva ei saa jättää osallistumatta oman uskonsa harjoittamiseen luvallisesti ilman syytä, mutta kun se ei ole monelle se 'oma usko' eikä keinoa erota ole. Sen sijaan voit kyllä 16 täytettyäsi äänestää, onhan se hyvää harjoitusta ja edistysaskel nuorisopolitiikalle. Mutta eroakirkosta.fi totesi jo, että nuorten asema on vähän ristiriitainen.

Milloin, oi milloin, saa 16-vuotias itse erota kun jo äänestääkin saa? Tämän lama-ajan ja kirkkoveron edessä tuskin koskaan. No miten sitten olisi, että lukioon tai ammatilliseen oppilaitokseen siirtyessään saisi valita, ottaako uskonnon vai elämänkatsomustiedon? Tällähän hetkellä se riippuu vähän lukion koosta, opiskelijan naamasta ja opettajan päivästä miten menee. Yleisesti ottaen ei ainakaan pakollisille, mutta valinnaisille taitaa aina päästä. Kunhan on kärsinyt ne pakolliset. Mitkä tosin taitavat yleisen tiedon mukaan olla paljon mielenkiintoisempia kuin nämä yläasteen vastaavat, jotka pahimmillaan aivopesua muistuttavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti